NodeMCU (ESP8266) van nieuwe software voorzien (flashen)

-R2 Versie flashen

Nodemcu_R2_flash

– Gebruik een datakabel tussen het ontwikkelboard en je computer. zorg ervoor dat de driver geinstalleerd is

– Vanuit de FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_0.9.3.1 map open frame_test.exe (Firware en tools zijn hier te downloaden)

– importeer de nodemcu 9.6.3. bin file boven in en zet het adres op 0x000000

– zet SPEED op 40 MHz , selecteer DIO, Filezise 32 MB

– selecteer de juiste COM-Poort

-Selecteer de  baudrate op 115200

-Klik op de START Button

-Druk op de FLASH key van de module  en houd hem ingedrukt, druk wederom op de RST toets voor de programmer mode, en laat het gaan…

-Wacht tot het klaar is, programmeren is gelukt!

-Meldingen van error, error geeft niet . dit is een bug in de flashtool.

 

WIFI sniffen met Kismet op je BananaPI

Inleiding

Soms wil je graag weten welke draadloze apparatuur er allemaal in gebruik is op een bepaalde plek, thuis of op het werk. Nuttig omdat je met die informatie het beste kanaal te kunnen kiezen voor je eigen draadloze netwerk maar ook om te onderzoeken of er “vreemde” (rogue) draadloze netwerken aanwezig zijn. Kwaadwillenden kunnen bijvoorbeeld een draadloos netwerk creëren met dezelfde naam (SSID) als die van een bedrijf of een hotspot, de meeste WIFI apparaten (laptops, smartphones enz.) maken automatisch verbinding met een dergelijk “bekend” netwerk waardoor gebruikers geen onraad ruiken. Als voorgaande is gebeurd zal alle data via een niet vertrouwde verbinding worden verzonden en inzichtelijk zijn voor de kwaadwillenden, dit noemt men “man-in-the-middle” aanvallen.

Een leuk stuk software om WIFI mee te sniffen is KISMET, deze open-source software is aanwezig in veel Linux repositories maar kan ook vanaf broncode (source code) worden gecompileerd. In deze blogpost beschrijf ik hoe de software te compileren op je BananaPI.kismetLogoLees verder

Snelstart voor de BananaPi D1 (BPi-D1) realtime streaming IP camera met RTC

Wat is de BananaPI D1?

 

 

bananaPi_D1

De BananaPi D1 (BPi-D1) is een super kleine open-source computer met zeer goede camera eigenschappen.

De afmetingen van het bordje zijn slechts 38 x 38 mm. Het bordje draait, net zoals andere BananaPi’s, op open-source software. De videoresolutie is maar liefst 720p. Een mooi plaatje van 1280x720p met een framerate van 30 frames per seconde is een prima prestatie.

Standaard word de de BPi-D1 geleverd met een Linux kernel versie 3.4.35 en openWRT.
De krachtige CPU,een 32Bits ARM926EJ op 400MHz, biedt voldoende ruimte om bijzonder leuke dingen met dit bordje te doen.
Met 16 MB SPI flash en 64MB RAM is er voldoende ruimte voor de meest uiteenlopende software.
Naast de streaming mogelijkheden kun je ook video en foto’s op een micro sd-kaart opslaan die je dan later kunt bekijken en/of downloaden.
Lees verder

De BananaPI M1 opstarten van SATA2 SSD of HDD (GNU Linux)

Inleiding

De BananaPI M1 beschikt over een SATA2 poort waarmee er een enorme snelheidswinst behaald kan worden (ten opzichte van SD kaarten) mits je er van kunt opstarten. Een BananaPI M1 kan echter niet starten zonder een SD kaart, lees verder voor een oplossing.

In deze blog-post laat ik zien dat je de BananaPI M1 kunt laten starten van SD kaart en dat die direct na de bootloader verder gaat met het Root File System (ROOTFS) op de aangesloten Solid State Disk (SSD) of Harde Schijf (HDD). Hierdoor krijg je een enorme snelheidswinst op nagenoeg alle toepassingen op je BananaPI, na deze aanpassing weet je pas hoe traag geheugenkaarten eigenlijk zijn.

Uiteraard werkt dit op elk GNU Linux systeem min of meer hetzelfde.
Lees verder

Een 4 kanalen draadloze afstandsbediening uitbreiden naar 8 kanalen

Inleiding

Bijna iedereen heeft ze: goedkope op 433MHz (433,920MHz) werkende afstandsbedieningen en schakelcontactdozen. Er zijn veel merken op de markt: ELRO, Comfort, Brennenstuhl en nog heel veel meer. De meeste van deze oplossingen zijn gebaseerd op de 2262 encoder en de 2272 decoder chipset, er zijn verschillende fabrikanten die deze chipset fabriceren (de volgende chips ben ik zelf tegengekomen: HX2262, HX2272, PT2262, PT2272). Er zijn ook klonen op de markt, merkloos maar met exact dezelfde functionaliteit.

De meeste afstandsbedieningen hebben 4 kanalen en kunnen dus slechts 4 schakelcontactdozen aansturen. Dit is eenvoudig uit te breiden naar het dubbele door middel van kleine aanpassingen die je kunt uitvoeren aan de hand van onderstaande beschrijving.

Deze modificatie heeft alleen betrekking op de afstandsbediening, je hoeft dus niet in de gevaarlijke op ~230V AC werkende schakelcontactdozen te sleutelen

Wat heb je nodig:

  • draadloze afstandbediening(en) en schakelcontactdozen  (duh)
  • schroevendraaier (voor het type schroef in je afstandbediening)6mm maakcontact
  • soldeerbout
  • beetje soldeertin
  • ongeveer 8cm geïsoleerd draad
  • schakelaar, bij voorkeur een maakcontact type

 

Lees verder

Je netwerk monitoren met Arpalert

Inleiding

Als je wilt weten wat er op je (computer)netwerk aan netwerkverkeer rondgaat dan kun je uiteraard een “sniffer” gebruiken zoals Wireshark. Dit vereist kennis om tools te installeren maar vooral ook voor het interpreteren van de gevonden informatie. Wil je graag weten WAT er allemaal gebruik maakt van je netwerk dan is er een simpelere oplossing: ARPalert. Arpalert is een lichtgewicht stuk gereedschap, het kost nagenoeg geen processorkracht en stelt geen bijzondere eisen aan de gebruikte hardware (zoals bijvoorbeeld promiscuous mode ondersteuning zoals je die bij Wireshark nodig hebt om diepgaand te kunnen sniffen). Ondanks het feit dat het weinig resources kost is het toch een zeer krachtig stuk gereedschap dat veel meer kan dan ik hier ga behandelen, misschien iets voor een deel 2.

Minicomputers, zoals bijvoorbeeld de BananaPI, RaspberryPI of OrangePI, zijn voor veel uiteenlopende taken inzetbaar, inspiratie genoeg. Als je toch al een minicomputer hebt verbonden met je netwerk dan kun je deze vast en zeker nog wel wat extra taken laten uitvoeren, bijvoorbeeld een stukje controle over wat er op je netwerk is aangesloten. Uiteraard werkt onderstaande op bijna elk GNU Linux gebaseerd systeem, je kunt dus ook je PC of Server gebruiken voor onderstaande.

MAC adressen en dergelijke

Elke netwerkkaart (draadloos of bekabeld) heeft een uniek “Media Access Control” (MAC) adres, deze wordt in de meeste gevallen door de fabrikant van de netwerkkaart in kwestie gekozen uit een toegekende reeks met MAC adressen. Een MAC adres bestaat uit 12 bytes die voor de overzichtelijkheid meestal hexadecimaal worden weerLees verder

Device Tree Overlay voor beginners

Wat is DTO?

Device Tree Overlay (DTO) is een nieuwe standaard die beschrijft hoe om moet worden gegaan met hardware onder Linux, maar ook bij andere besturingssystemen. DTO is besturingssysteem-onafhankelijk.

Een Linux Kernel zonder DTO ondersteuning bevat alle informatie over de hardware van het systeem waarop wordt gestart. De bootloader laad bij het opstarten 1 binaire image, de Kernel. Bij een systeem met DTO ondersteuning zal de bootloader 2 binaire images in het geheugen laden, de Kernel en de Device Tree Blob (DTB). Deze DTB bevat alle informatie over de hardware van het systeem waarop gestart wordt, deze informatie is in dit geval niet meer aanwezig in de Kernel. De Kernel wordt daardoor kleiner en meer generiek.Lees verder